Vores mål med Samsø Brøds melblandinger er, at det skal være enkelt og overskueligt at bage – og altid med et godt resultat. Vi har derfor samlet en kort liste af tips og tricks, der forhåbentlig vil forbedre din oplevelse og sikre et optimalt slutprodukt.
Brug altid 35 grader varmt vand så du aktiverer tørgæren effektivt. Hvis du bruger køligere vand, vil hævningen tage væsentlig længere tid.
Du behøver ikke en avanceret røremaskine for at opnå et godt resultat. En almindelig håndmixer, udstyret med dejkroge, er rigeligt. Håndmixeren kan tackle portioner på op til 2,5 liter vand. Når dejen er rørt færdig, skal du samle den i skålen med en dejskraber.
Til trekantede boller lader vi dejen hæve i en skål. Efter hævning vender vi dejen ud på et skærebræt og skærer den som en pizza.
Til firkantede boller lader vi dejen hæve i et firkantet fad, vender den ud på et skærebræt og skærer den.
Efter hævningen rører vi ikke ved dejen mere end nødvendigt. Du kan evt. trykke den let ned, før du skærer den ud med en kniv, dejskraber eller forsigtigt former den i hånden til runde boller.
Hvis dejen er lidt fugtig eller klistret, når bollerne skal formes eller flyttes til bagepladen, så husk at bruge en ske eller dejskraber – rigtig gerne kombineret med en hånd dyppet i koldt vand. Så slipper dejen nemmere.
Vores ovn er altid forvarmet til maksimal varme, inden vi sætter bollerne ind, hvilket vi oplever giver det bedste resultat. Vi skruer først temperaturen ned til 220-240 grader efter 2-5 minutter (afhængigt af din ovn).
De færdigbagte boller og brød skal lyde hule, når du banker dem på undersiden. Skulle vi være i tvivl om, hvorvidt de er færdige, bager vi hellere vores brød og boller 2-5 minutter ekstra.
Skønt vores brød og boller smager allerbedst, når de er nybagte, kan de sagtens holde sig friske i et par dage i en plastpose ved stuetemperatur. Hvis du vil forlænge friskheden, så smid dem i køleskabet, hvor de kan holde i op til 5 dage.
Skal brødet bruges inden for 24 timer, så oplever vi det bedste resultat, hvis det opbevares i en papirspose eller under et klæde ved stuetemperatur.
Alle brød og boller kan fryses ned til senere anvendelse. Selvom det teknisk set kan holde sig på frost i op til 9 måneder, så holder vi os til maximalt 3 måneder for at bevare den friske smag og konsistens.
Bonus-tip: Hvis du skiveskærer rugbrødet inden, det ryger i fryseren, er det supernemt at smide to skiver rugbrød i madpakken, og så kan du nyde friskt rugbrød hver dag.
Til alle brød og boller anbefaler vi, at du tør det op inden opvarmning – evt. i køleskab natten over. Hvis det skal gå lidt stærkt, kan boller kan nemt optøs i mikroovn, hvis du har sådan én.
Det optøede brød kan opvarmes enten på en brødrister, i en air-fryer eller i en konventionel ovn. Fælles for alle metoder er, at brødet skal have længere tid end du umiddelbart ville tro.
Boller skal have 2-3 minutter på hver side på en flad brødrister, eller 6-7 minutter ved 200 grader i en air-fryer eller 10 minutter i almindelig ovn (varmluft).
Hele brød skal have ca. 10-12 minutter ved 180 grader i en air-fryer eller 20 minutter i almindelig ovn (varmluft).
Skivet rugbrød kan tages direkte fra frost og lægges på brødrister eller i en air-fryer i ca. 5 minutter.
Den ultimative smagsoplevelse kræver, at centertemperaturen er høj ved opvarmningens afslutning. Så giv dine brød og bolle den tid de fortjener.
Når det sker, at vi har en rest brød, der simpelthen er blevet for kedeligt, så skærer vi det i tern og smider det i ovnen i 20-30 minutter ved 200 grader (varmluft). Det startede egentlig som en bæredygtig godbid til hundene, men resten af husholdningen spiser dem nu også.
Du kan evt. vende brødternene i lidt olie og dit favoritkrydderi inden bagning.
Hvis du har spørgsmål om produktet, tilberedning eller bagning, er du altid velkommen til at kontakte os på info@samsoebroed.dk eller via vores Facebook- eller Instagramsider.
© 2024 Samsø Brød – Designet af Aveo web&marketing