Om Samsø Brød
Starten
Vi hedder Charlotte og Lars, og det er os, der står bag Samsø Brød.
Vores interesse for bagning og melblandinger er vokset gradvist. I 2009 valgte Charlotte at eliminere gluten fra sin diæt på grund af ”mavebesvær”. Dengang var udvalget af glutenfri brødprodukter begrænset og bestod hovedsageligt af produkter af utilfredsstillende kvalitet – både i relation til smag og ernæringsmæssig værdi.
Som så mange andre i samme situation begyndte Charlotte at eksperimentere med at bage selv. Det blev til en lang række mere eller mindre vellykkede smagsoplevelser.
I januar 2019 deltog vi sammen på én ”glutenfri bageworkshop” afholdt af Karina Baagø. Denne workshop plantede frøet til Lars’ dybe interesse for glutenfri brødbagning.
Ø-livet
2019 var ligeledes året, hvor vi tog springet og flyttede til Samsø. Samsø kan noget helt specielt – naturen og den relative og valgfrie isolation. Den centrale placering ”midt i Danmark”, med forbindelse til både Sjælland og Jylland gør, at du enten kan være ”helt alene” på stranden ved Issehoved – eller ”midt i Århus” på en time.
Det var en markant beslutning at blive fuldtids-øbo. Vi kiggede hinanden dybt i øjnene og blev enige om, at intet er statisk, og alt kan laves om – og så tog vi springet. Så længe vi trives med ø-livet, så er det her, vi er.
For os betød ø-livet mere tid til fordybelse og udforskning af nye og spændende oplevelsesområder. Eller rettere, Charlotte kastede sig lidt kliché-agtigt – nu iført gummistøvler og en labrador retriever – ud i et væld af nye oplevelser inden for bl.a. keramik og håndarbejde, vinterbadning og yoga, hvorimod Lars fokuserede hovedparten af sin tid på eksperimenter med blanding, hævning og bagning med naturligt glutenfrit mel. Der er blevet bagt og testet en voldsom mængde brød – succeserne er fortæret af venner og bekendte, mens de knapt så vellykkede tests er konverteret til godbidder til de nu 2 labrador retrievere.
Fællesskabet
På Samsø er der højt til loftet. Folk er hjælpsomme og bakker op, når en kreativ idé skal prøves af. Én af Samsø Brøds første udsalgsoplevelser var kun mulig, fordi en lokal restaurantejer stillede sit køkken til rådighed om natten. Ligeledes har vi haft mulighed for at producere, teste og bage vores melblandinger i skolekøkkenet på Samsø Efterskole, når eleverne var hjemme på forlænget weekend.
Uden håndsrækninger som disse havde vi nok ikke oparbejdet modet til at tro, at vores lille ”hyggeprojekt” havde potentiale og måske en dag kunne stå selv. Det er en fantastisk oplevelse og et privilegie at kunne fokusere sin tid og sit engagement ind i en spirende forretning, der stadig er en hobby. Vi laver melblandingerne ud fra vores interesse, ”nørderi” og et stort engagement for det gode, naturligt glutenfrie brød.
Produktionen i dag
I dag har Samsø Brød egne produktionslokaler i ”det gamle bageri” i Onsbjerg. Det er her, Lars går og nørder med sine surdeje og melkombinationer, og hvor vi løbende producerer og pakker vores melblandinger. Det er ligeledes også her, at Lars lejlighedsvis fyrer op i ovnen og bager friskt brød til lokale og besøgende på øen.
Vi fremstiller alle vores melblandinger fra bunden med økologiske ingredienser, der er naturligt glutenfrie og helt uden tilsætningsstoffer. Vi brænder for det, vi laver, og arbejder fokuseret på vores primære mål om at forenkle bageprocessen og gøre det gode, glutenfrie og hjemmebagte brød tilgængeligt for alle, der kunne have interesse i det.
Vil du høre mere?
Vi hører gerne fra dig og svarer på spørgsmål om vores melblandinger. Skriv til os på info@samsoebroed.dk, og så vender vi hurtigst muligt tilbage.